You are currently viewing Om vinteren er ventetid træningstid

Om vinteren er ventetid træningstid

  • Post author:
  • Post category:Teamet

Med 70 dage til sæsonstart kan man kun kigge misundeligt på F1-testen, der foregår i Barcelona den her uge. Heldigvis er der dog også andre muligheder for at træne.

Ingen lærer at køre en racerbil eller gå balancegang over Grand Canyon på en line, mens man jonglerer tre pitbulls, af at se en video på YouTube. Men der kan faktisk godt være lidt at hente. Hver vinter genser jeg for eksempel samtlige 25 træningsvideoer i Driver61.com’s fremragende Driver’s University serie.

Her tager den engelske kørercoach Scott Mansell en med hele vejen fra grundlæggende viden om racerlinjen og bremseteknik til mere avancerede sager som datalogging og analyser af banen. Intet af det er revolutionerende, men det er solid basisviden, som helst skal sidde i rygraden og gøre en forskel. Selv efter 5 år med løb, har jeg for eksempel stadig brug for at blive mindet om noget så simpelt, som at kigge det rigtige sted hen, når jeg kører

Teorien bliver prøvet af i simracing, der er kommet milevidt siden Gran Turismo på den første PlayStation. De nyeste og mest virkelighedsnære er lige så meget avancerede simulatorer, som de er spil. Selvfølgelig er det en helt anden oplevelse end at køre, fordi man ikke mærker kræfterne på bilen og i stedet er nødt til at bedømme dens reaktioner på skærmen ud fra lyden, det visuelle og følelsen i rattet, men det er godt nok til helt grundlæggende træning.

Sammenligning real life of Project CARS 2
Simracing er en perfekt måde at lære baner at kende.

Jeg bruger simracing til især at øve to ting; nemlig trailbracking, der handler om at bryde regel nummer 1 i grundlæggende køreteknik og bremse ind i svinget, og jeg træner min hæl/tå-teknik, som giver bedre balance i bilen under nedgearing og bremsning. Det kan man gøre lige godt på en computer som i virkeligheden.

Der er ikke én god simulator, som kan det hele. Nogle har ikke de baner, man gerne vil have, andre mangler de rigtige biler. Kvaliteten af bilerne og banerne svinger også rigtig meget. Nogle ”føles” bare ikke rigtigt. Derfor har jeg en blanding af forskellige simulatorer som Assetto Corsa, Project CARS, RaceRoom Racing Experience, rFactor 2 og RACE 07.

Desværre kan man ikke køre en Arion S2 i en eneste af dem. Så i stedet har jeg fundet det, som jeg tror kommer tættest på; nemlig en Caterham. I Assetto Corsa er den gal med bilen, så det er umuligt at få varme i dækkene – man indser, hvorfor Kevin Magnussen var så frustreret hele 2019-sæsonen. I Project CARS er kameraet sat for lavt, så udsynet er horribelt. Bilen er også for nem at køre, så man hurtigt kan give computermodstanderne klask på højeste sværhedsgrad. Men rFactor 2 og en Caterham 7 Classic 1.4K lavet af en dedikeret fan har den helt rigtige balance. Så det er den, jeg river rundt på Brands Hatch, Snetterton og Oulton Park, mens jeg tæller 70 dage ned.

Her kan du se, hvordan en anden gør det.

Holger

Teamejer og kører for Vbro Racing med passion for motorsport.